Ce este un UPS si care e rolul lui?

Un UPS (Uninterruptible Power Supply) este o sursa de curent neintreruptibila, un echipament ce se instaleaza intre reteaua electrica si consumatorii pe care vrei sa ii protejezi.

In general UPS-urile au 2 roluri:

  • Solutie backup – furnizare continua energie electrica

UPS-urile pot avea unul sau mai multi acumulatori plumb acid in interiorul lor. Atunci cand apare o pana de curent, UPS-ul continua sa furnizeze curent, folosind acumulatorii din constructia sa.

Multi se intreaba de ce sunt necesare UPS-urile daca exista si generatoare de curent.

In cazul unei caderi de tensiune, generatorul poate intra in functiune dupa minim 10 secunde (in situatia in care este automatizat) sau chiar si dupa cateva minute sau ore.

Totusi, in cazul UPS-ului, acesta continua sa furnizeze curent consumatorilor instant, timpul de trecere pe acumulatori fiind nul sau de ordinul catorva milisecunde.

In functie de amperajul acumulatorilor si de puterea in watti a consumatorilor, un UPS poate oferi un timp de backup (sau runtime) de 5, 10 minute sau chiar si de cateva ore. In acest timp, utilizatorul poate opri in conditii de siguranta echipamentele protejate (PC, server, centrala termica, aparate medicale sau industriale etc.).

  • Protejare consumatori prin stabilizare tensiune

De multe ori, tensiunea furnizata de reteaua de alimentare este fie prea joasa, fie prea ridicata.

In functie de topologia UPS-ului, acesta poate stabiliza si filtra tensiunea de perturbatii ce pot proveni din postul de transformare sau din alte vicii ale lantului de distributie.

ce-este-un-ups

UPS-urile se pot imparti in mai multe topologii:

UPS-uri Offline / Standby –  cele mai comune si uzuale UPS-uri. In momentul in care apare o pana de curent, ele convertesc curentul continuu DC din acumulatori in curent alternativ AC, pentru a continua alimentarea consumatorilor. Timpul de raspuns al UPS-urilor offline este de cateva milisecunde. Aceste UPS-uri sunt concepute pentru echipamente mai putin pretentioase, precum calculatoare, routere, sisteme de securitate, case de marcat, POS-uri si alte echipamente electronice.

UPS-uri Line Interactive – se comporta ca si cele offline, dar au in plus capacitatea de a corecta fluctuatiile minore de curent din reteaua electrica. Acest tip de UPS contine un autotransformator ce poate ridica sau cobora tensiunea la 230V, fara a comuta pe acumulatori. Timpul de raspuns al UPS-urilor line-interactive este de ordinul milisecundelor.

Ele pot avea:

– iesire dreptunghiulara sau unda modificata (potrivita echipamentelor cu surse in comutatie: monitoare, routere, home cinema, PC, calculatoare de gaming, servere entry-level etc.)

– unda sinusoidala pura (necesara echipamentelor ce folosesc motoare sau transformatoare)

UPS-uri Online / Dubla Conversie – ofera o tensiune consistenta, stabila, curata si aproape perfecta indiferent de conditiile curentului provenit de la reteaua de alimentare.

Asa cum sugereaza si numele lor, principiul de functionare al acestor UPS-uri se bazeaza pe doua conversii: curentul alternativ AC de alimentare este transformat in curent continuu DC, pe care UPS-ul il foloseste pentru a-l converti din nou in curent alternativ AC, cu o unda sinusoidala pura. Timpul de raspuns al UPS-urilor online este de 0 milisecunde. Ele sunt potrivite pentru sarcini critice si foarte sensibile, cum ar fi: servere, aplicatii datacenter, echipamente telecomunicatii, aparate medicale (RMN, ecografe, mamografe, analizoare de laborator), masini industriale de fasonat fier beton, prelucrat sticla s.a.

ce-ups-sa-aleg-ce-este-un-ups-reparatii-globstar

Cum te putem ajuta?

    Call Now Button
    Strada Mohorului 11, CP 077090 Domnesti, Ilfov (West Park Militari)